A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

 

P-FRAME

Een in MPEG2 voorgeschreven mannier van digitale beeldopbouw. Dit P(redictive)-frame bevat maar een gedeelte van de totale beeldinhoud die uitsluitend uit verschillen moet bestaan uit voorgaande beelden.

Packet

Het kleinst denkbare gedeelte van het digitale data-transport. Een packet heeft een identifier (PID), waarbij de digitale satelliet-ontvanger kan onderscheiden of het packet beeld-, geluid- danwel anderssoortige informatie bevat.

PAL

Een norm voor het overdragen van kleursignalen. In Europa het meest gebruikt.

PALPLUS

Het in Duitsland ontworpen PALPLUS is uitontwikkeld toen m.n. Engeland een afwijzende houding aannam tegen D2MAC. Het aantal beeldlijnen t.o.v. het PAL-signaal is verminderd, daardoor onstaan die zwarte balken boven en onder in het beeld. In deze onstane ruimte wordt de zg helper informatie met het beeld meegezonden. De informatie heeft veelal betrekking tot de scherpteverbetering in breedbeelduitzendingen. Hiermee is nog steeds niet de kwaliteit beter dan de D2MAC uitzendingen en is het niet te gebruiken bij HDTV. PALPLUS moet dus worden gezien als echte tussennorm. HDTV dat hetzelfde formaat als de filmbeelden heeft. Formaat 9:16 met 1250 beeldlijnen in Europa, 1125 in Japan, en 1050 in Amerika.

Panda

Een norm voor het comprimeren / decomprimeren van analoge geluids-signalen waarbij uiteindelijk winst wordt gemaakt zowel t.o.v. de signaal/ruis verhouding als bij de bereikbare dynamiek. Bij ASTRA (veel EUTELSAT programma's) inmiddels de meest gebruikte norm

 

PARABOOL

Een kromming, wiskundig bepaald, met het kenmerk dat alle evenwijdige binnenkomende/ invallende lijnen in 1 punt samenvallen (brandpunt).

Pay Per View

Met pay per view (ppv) wordt betaaltelevisie aangeduid. Films, sportwedstrijden etc. worden per stuk vrijgeschakeld wanneer je daarvoor betaalt.

PAY-TV-PROGRAMMA

Programma's die zonder er voor te betalen niet ontvangen mogen of kunnen worden (abonnee-tv).

PCR

Zorgt voor een juiste synchronisatie van beeld en geluid en tal van andere signaaltimingen. PCR is een onderdeel van een datapakket bij digitale (TV) transmissie.

PDUS

Primary Data User Station.

PERIODE

De tijd voor een volledige, steeds herhalende beweging, b.v. circulair of een slinger van een klok. Ook van sinus-blok-of driehoekvormige ( zaagtand) electrische spanning of stroom.

PFA

Prime Focus Antenna. Normale positionering van de feed (LNB/LNC) precies in het brandpunt van de paraboolantenne. Dit in tegenstelling tot een cassegrain-antenne.

PFD

Power Flux Density of vermogensfluxdichtheid, een maat voor relatieve signaalsterkte. Dit is het werkelijk gemeten, loodrecht op het aardoppervlak invallend vermogen. Hierbij wordt rekening gehouden met de signaaldemping tussen satelliet en ontvangstantenne; deze PFD heeft ongeveer een grootte van enkele pW (picowatt). PFD=EIRP-10log(4D?), EIRP= effectief afgestraald vermogen, D= afstand tussen satelliet en antenne.

PID

PACKET IDENTIFIER DATA. De digitale satelliet-ontvanger herkent aan de PID een groot aantal zaken, bijvoorbeeld of het packet wel bij het gekozen programma behoort en zoja of het packet geluid, beeld danwel data bevat en of het gecodeerd is.

Polar mount

Een mechanisme waarop de schotel bevestigd wordt, waarbij bij verdraaing van de schotel de elevatie automatisch zodanig wordt bijgesteld dat de twee uitricht-parameters voor een satelliet, AZIMUTH en ELEVATIE. altijd voor elke satelliet correct zijn.

POLARISATIE

Richten van de golfbeweging van de electromagnetische golven, om per kanaal meer programma's te kunnen verzenden. Zo kennen we lineaire polarisatie (horizontaal, vertikaal) en circulair (links- of rechtsdraaiend).

POLARISATIE-SCHEIDINGSFILTER (OMT)

Dit wordt gebruikt om de 2 verschillende polarisatierichtingen die bij de feed (LNB/LNC) aankomen, van elkaar te scheiden. Zo wordt bv. een lineair gepolariseerde golf gescheiden in een vertikale en een horizontaal component.

Positioner

Dit is vaak een apart kastje naast de ontvanger, dat commando's aan de actuator geeft en dus zorg draagt voor verdraaing van de schotel. Dit kastje bevat een CPU en geheugen om voor een aantal satellieten de precieze lokatie te kunnen onthouden. Sommige satelliet-ontvangers hebben een ingebouwde positioner.

POWERVU

Een vooral in de VS gebruikte coderingsvorm bij digitale TV.

PRE- en DE-EMPFASIS

De techniek om signaal/ruisafstand van een frequentie- of fasegemoduleerd signaal te verbeteren. Aan de zenderzijde wordt het signaal door een filternetwerk gestuurd, maar waar de hogere frequenties meer worden versterkt dan de lage. Dit heet pre-emphasis. Aan de ontvangerzijde wordt dit weer ongedaan gemaakt. Dit heet de-emphasis. Het signaal is weer in de oorspronkelijke vorm terug. Bij satellietuitzendingen is het grondstation zender terwijl de ontvanger bij de kijker/luisteraar staat. De transponders van de satelliet converteren het signaal alleen naar een juiste zendfrequentie en retouneren dit weer richting aarde, zonder dat er aan de modulatie van dit signaal iets veranderd is.

Primefocus schotel

In tegenstelling tot de offset-schotel is de LNB in het symmetrische hart van het systeem opgenomen. Doordat de LNB een stukje signaal afdekt is de versterking, vooral bij kleinere diameters, kleiner dan bij offset-schotels.

PROBE

Antenne

Progressive

Progressief is in de TV en computer monitor wereld een aanduiding dat alle lijnen van het beeld direct na elkaar worden weergegeven, dit in tegenstelling tot interlaced (eng), geïnterlinieerd (nl) waarbij eerst de oneven lijnen worden weergegeven en daarna de oneven lijnen.

PSK

Phase Shift Keying ofwel fasemodulatie. Dit wordt o.a. bij DSR (Digitale Satelliet Radio) gebruikt.

PTFE

PolyTetra-FluorEthyleen, meer bekend onder de naam teflon en is een verliesarm, hoogwaardig diëlektricum.

PTY

Program TYping ofwel programmasoort-indentificatie en wordt gebruikt bij DSR.

 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z