A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

 

S-BAND

Frequentiegebied tussen 2.535 en 2.655 GHz.

SCART

De analoge aansluiting waarmee videorecorder, satelliet decoder, DVD spelers en ander toestellen op de TV (monitor) worden aangesloten.
Het is een dikke lompe en onhandige kabel met aan iedere uiteinde een grote stekker.
SCART kan component video, s-video en composiet video doorgeven, evenals geluid en stuursignaal, zoals het automatisch omschakelen naar het video kanaal.

S.T.T.

Satellite Television Technology door Bob Cooper jr. opgerichte organisatie voor bevordering van kennis betreffende satellietontvangst.

S/N

Signal-to-Noise ratio of Signaal/ruisverhouding. De verhouding van het nuttig vermogen tot het ruisvermogen en wordt opgegeven in dB's. De S/N-verhouding wordt via de demodulatiewinst uit de C/N-verhouding afgeleid. De S/N-verhouding mag in de praktijk niet beneden de 45dB komen.

 

SATELLIET

Een voorwerp of kunstmaan dat rond een hemellichaam cirkelt. Zo is de maan een satelliet van onze aarde.

Satelliet Freqenties

C-BAND; Een frequentiegebied dat grote schotels vergt. Ligt tussen 3,7 en 4,1 GHz. KU-BAND; Frequentiegebied voor satelliet-communicatie. Ligt tussen 10,7 en 18,0 GHz. FSS-BAND; Onderdeel van de KU-BAND, loopt van 10,7 t/m 11,75 GHz. DBS-BAND; Onderdeel van de KU-BAND, loopt van 11,75 tot 12,5 GHz. TELECOM-BAND; Onderdeel van de KU-BAND, loopt tussen 12,5 en 12,75 GHz.

SATELLIETRADIO

Met behulp van sub-carriers (hulp-draaggolven) worden er via satellieten zowel analoge als digitale radioprogramma's uitgezonden. Satelliettuners de-modeleren deze signalen zodat ze met een hifi-installatie kunnen worden weergegeven.

SATELLIETRECEIVER

Dit is een ontvanger, die van de convertor afkomstige signalen (schotel) de-modelleerd en op maat maakt voor de tv.

SATELLIETTERMINAL

De ontvanger voor microgolven incl. de schotel, downconverter e.d. satellietsignalen b.v. in basisband, videosignalen kan omzetten.

SATFINDER

De satfinder is een apparaatje dat signaalsterkte meet en wordt tijdens het plaatsen van een schotel vaak gebruikt als hulpje. De satfinder wordt tussen de LNB en de tuner geplaatst.

SAW

Survace Acoustic Wavefilter. Oppervlaktegolf-filter.

Scart

Een door BARCO eind 60-er jaren toegepaste koppel-methode tussen video- en monitor apparatuur. Wordt in huidige consumenten-elektronika inmiddels grootschalig toegepast. De aansluitingen zijn genormeerd.

SCART-CONNECTOR

Syndicat des Constructors d'Appareils Radio Recepteurs et Televiseurs. Het Franse equivalent van de Duitse VDE. Een genormeerde koppeling tussen video- en monitorapparatuur.

SCHADUWWERKING

Belemmering van satellietontvangst door obstakels als bergen, gebouwen, bomen e.d.

SCPC

SINGLE CHANNEL PER CARRIER. Bij digitale tv worden doorgaans vele programma's op één draaggolf ondergebracht (zie multiplexer). Vooral voor feeds heeft men ook een methode bedacht waarbij slechts 1 programma op 1 draaggolf is ondergebracht, de z.g. SCPC.

SCRAMBLE

Het met opzet ongeschikt maken van TV-beelden voor normale ontvangst.

SDUS

Secondary Data User Station.

SECA

Seca is een dochteronderneming van Canal+, en houdt zich bezig met DVB technieken. Een andere benaming voor Seca is "Mediaguard", en is in Frankrijk 'n standaard. Mediaguard (Seca) is te vergelijken met Irdeto (cam). Canal+ wil tot een totaal standerisering komen en Seca ook graag in Nedeland als standaard invoeren.

Secam

Een andere televisienorm voor kleur-signalen. In Europa met name door Frankrijk en Griekenland, maar ook door de GOS gebruikt.

SEGMENTSPIEGEL

Dit is een paraboolspiegel (schotel) die uit afzonderlijke segmenten is opgebouwd / samengesteld.

SES

Société Européenne des Satellite. Eigenaar van de Astra satellieten, gevestigd in Luxemburg.

SFERISCHE ANTENNE

Een slechts in 1 richting gebogen schotel waarmee satellieten uit iets afwijkende richting zonder draaien v.d. antenne kunnen worden ontvangen.

SHF-OMZETTER

Een andere term voor LNC (Low Noise Converter).

SID

service identification

SIMULCRYPT

Een methode (een DVB vorm) om twee coderingsvormen op e e n programma te plaatsen. Hierdoor kunnen twee verschillende decoders dit programma ongecodeerd naar de tuner sturen.

SIS

Een coderingsvorm met name populair bij de EBU. SIS betekend Sound in Sync. SIS is niet ontwikkeld voor codering maar uit nood onstaan in de 70-er jaren bij een tekortkoming aan de studiovideorecorders. Het geluid wordt bij de horizontale terugslagpuls in digitaale vorm met het beeld opgeslagen.

Skew

Een fijnregel voorziening om de polariteit van de ontvangen zender optimaal af te stemmen. Deze fijn-regel-voorziening is met name bij draaibare installaties dringend gewenst, omdat bij schotel-verdraaing ook een rotatie van de LNB-antenne optreedt, zodat daarvoor ook moet worden gecorrigeerd.

Smartcard

Een chipkaart die over zowel een processor als over geheugen beschikt en waarvan de inhoud via de satellietsignalen m.b.v. de satellietreceiver beinvloed kan worden. Providers programmeren in feite jouw abonnementskaart om daarmee te bepalen welke zenders je wel of niet mag kijken.

SMPS

Dit staat voor Switch Mode Power Supply, of een geschakelde voeding in gewoon Nederlands. Een voedingssoort met een hoog rendement en weinig warmteontwikkeling.

SNG

SATELLITE NEWS GATHERING (ook wel ENG). Satelliet-techniek heeft snelle doorgifte van nieuws-beelden mogelijk gemaakt. Ter plaatse zorgt een mobiele uplink station via een satelliet voor verbinding met de tv-studio.

Spikes

Een door vrijwel iedereen als on-aangenaam ervaren verstoring van het beeld (en geluid). Openbaart zich in de vorm van witte danwel zwarte horizontale streepjes in het beeld. Indien dit verschijnsel zich voordoet, dan is uw schotel te klein om een goed signaal te krijgen.

SPLITTER

Een electronische schakeling (actief/passief) die er voor zorgt, dat 2 ontvangers op 1 antenne kunnen werken. Door gebruik van zo'n schakeling is er altijd wel een nadeel, nl. signaalverlies.

SPOT-BEAM

Het verzorgingsgebied van een satelliet word met spot-beam aangegeven, als het uitgestraalde vermogen op een relatief klein deel van het aardoppervlak wordt geconcentreerd .

SST

Sea Surface Temperature, de temperatuur van het zee-oppervlak.

STRALER

De antenne (golfgeleider-ingang) voor de converter.

Subcarrier

Hulpdraaggolf. De transport-methode voor het overbrengen van kleur en geluid. Het geluid wordt voor analoge modulatie eerst op een hulpdraaggolf FM gemoduleerd (bijv. 6,50MHz.) en het totale signaal wordt dan op micro-golfnivo opnieuw FM gemoduleerd.

Symbol Rate (SR)

Een getal dat aangeeft uit hoeveel digibits (zie QPSK) een digitaal gemoduleerde draaggolf bestaat. Bij een symbol-rate van 27,5MBps worden dus 55 miljoen bits per seconde overgezonden. Dit is inclusief de extra correctie-bits die nodig zijn om een verminkt signaal te kunnen herkennen.

SYNCHRONISATIE

Een schakeling waarmee bepaalde informatie overdracht bij een ontvanger " in de pas loopt" met zaken aan de zendtzijde.

Syster

Een oude coderingsvorm voor analoge tv-signalen, die lang weerstand aan hackers geboden heeft. SYSTER werd veel gebruikt door de Franse stations.

SYSTER

Een coderingsvorm voor analoge signalen. Deze vorm werd veel gebruikt bij Spaans-talige zenders. Komt nog sporadisch voor.

 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z