A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S  T U V W X Y Z

 

B-FRAME

Dit is bij MPEG een voorgeschreven manier van digitale beeldopbouw. Bij zo'n "bi-directioneel" frame worden componenten van zowel voorafgaande als komende beelden meegewogen.

BANDBREEDTE

Is een gebied (spectrum) waarbinnen een signaal (elektromagnetische trilling) door een zender/ontvanger goed kan worden verwerkt (doorgelaten wordt). Voor de meeste satellieten is dit een breedte van zo'n 27 MHz. Voor sommige 36 MHz. Een andere benaming is overdrachtscappaciteit.

BASEBAND (Basisband)

Wordt bij D2MAC of VideoCrypt aangeboden als basissignaal. Nadat een analoog signaal door de ontvanger is ontvangen en versterkt, kan het verder uitgeplozen worden. D.w.z. het audio eraf zodat er alleen video overblijft (CCIT de-emphasis filtering). (Video ) uitgangssignaal van ca 50 Hz-6 MHz op een monitor zichtbaar.

BDB

British Digital Broadcasting. "Kabel" concurrent van BSkyB.

BEAM

Bundel of gebied (gericht). Beam-antennes zijn richtantennes. Beam in deze betekenis; verzorgingsgebied van de satelliet op aarde. Zo kunnen er verschillende soorten verzorgingsgebieden zijn, b.v. elliptische of circelvormige gebieden. Deze vorm hangt af van de invalsrichting vna het signaal, en de openingshoek van de zendantenne. Zo onderschijdt men global-beams, hemisphere-beams, zone-beams en spot-beams.

BER

Dit staat voor Bit Error Rate(Bitfoutratio), en is het totaal aantal ontvangen digitale pakketjes gedeeld door het totale aantal pakketjes per tijdseenheid. Uiteraard spreken we hier alleen over bij DIGITALE signalen. Er zijn twee soorten BER, nl: BER-in en BER-out oftewel voor- of nafoutcorrectie.

Betacrypt

Een variant binnen het Irdeto coderingssysteem. Wordt gebruikt door de Duitse provider Premiere World

Blu-ray disc

De opvolger voor DVD en geeft films weer in HDTV kwaliteit.
Het is ontwikkeld door een consortium geleid door Sony.

BLOK-CONVERTER

Microgolf-omzetter, ook wel block-downconverter. Dit onderdeel zet een compleet frequentiebereik om naar een ander. B.v. 10,9...11,7 GHz naar een eerste MF van 950...1750 MHz.

BLOKKEN

Bij DVB wordt het beeld bloksgewijs gecodeerd. Als er tijdens de ontvangst hiervan storingen zijn kunnen defecte blokken in het beeld teruggevonden worden.

BNC

Bajonet Nut Connector. Dit is een Hoogfrequente coaxiale stekerverbinding.

Bootloader

De bootloader is het eerste programma dat gestart wordt bij het aanzetten van je receiver. Deze bootloader zorgt er vervolgens voor dat het operating system van de receiver wordt gestart. Dat operating system noemen we ook wel de firmware van de receiver.

 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S  T U V W X Y Z